Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Biserica Sfântului Mormânt cea mai vizitată destinaţie de pe harta creştinătăţii

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” vă oferă în cadrul Campaniei “Pelerinaje pentru Suflet” descrierea celor mai frumoase locuri de pelerinaj de pe harta creştinătăţii. Campania debutează cu prezentarea destinaţiilor de pelerinaj din Ţara Sfântă.

Unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale creştinătăţii, Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Invierii Domnului, din Ierusalim, este una dintre cele mai vizitate destinaţii de pe harta creştinătăţii.

Acest locaș de cult este o construcţie impresionantă înălţată în secolul al XI-lea, de cruciaţi, în locul altei biserici vechi, zidită de Sfânta Elena în secolul IV, în Ierusalim.

Biserica adăposteşte Muntele Golgota şi Mormântul Domnului Iisus Hristos; dar şi peştera unde Sfânta împărăteasă Elena a descoperit Crucea Domnului.

În prezent, la Sfântul Mormânt slujesc preoţi din bisericile ortodoxă, catolică, armeană şi coptă.

Pentru a evita discuţiile dintre confesiuni s-a realizat o delimitare a drepturilor fiecăreia asupra zonei (programului liturgic), precum şi un statut de funcţionare a bisericilor locașuri de cult comune numit STATU QUO.

În partea din faţă a bisericii se află o curte spaţioasă în care se adună pelerinii, în timpul marilor sărbători şi procesiuni creştine de peste an. Spre nord se deschid, sub forma unor arce de cerc frânt în stil gotic - influența cruciată, două intrări, una zidită, iar alta care permite accesul în biserică

Coloanele de marmură albă din stânga intrării sunt fisurate în partea de jos.

Tradiţia spune că într-un an, credincioşii ortodocşi, neavând cu ce să achite taxele impuse de turci pentru intrarea în Sfântul Mormânt în Sâmbăta Mare, cât și datorită intrigilor Bisericilor coslujitoare au rămas în afara Bisericii Sfântului Mormânt și au oficiat slujba Vecerniei, rugându-se pentru a primi din cer Sfânta Lumină.

Atunci, focul care a coborât în Sâmbăta Mare la Sfântul Mormânt, a trecut prin aceste coloane lasând urme vizibile şi astăzi și a ieșit aprinzând lumânarea patriarhului ortodox .

Piatra Ungerii

Intrând în biserica, la numai câţiva metri pelerinii regăsesc Piatra Ungerii încadrată de un postament și de candele permanent aprinse, o piatră roşie ce amintește de locul în care Mântuitorul, după ce a fost coborât de pe Cruce a fost înfășurat în giulgiu și pregătit pentru a fi așezat în mormânt, loc de unde izvorăşte mir in chip minunat şi unde credincioşii îşi ating diverse obiecte care apoi miros puternic a mir.

Înaintând în biserică ajungem la Sfântul Mormânt. Bisericuţa unde se află Mormântul Sfânt este o construcţie micuţă, sub forma dreptunghiulară, şi are două încăperi.

Prima încăpere din Sfântul Mormânt poartă numele de Capela Îngerului, iar, în centrul acesteia se afla un prestol peste care stă aşezată o piatra sub formă pătrată.

Această piatră protejată de un geam este o bucată din piatra care a fost aşezată la uşa Mormântului Domnului.

La fiecare miez al nopţii, pe această piatră, este aşezată o sfântă masă şi se săvârşete Sfânta Liturghie.

În dreapta şi în stânga, în pereţi, sunt două nişe circulare care comunică cu exteriorul. Prin acestea, în Sâmbăta Mare, de dinaintea Sfintelor Paşti, Patriarhul Ierusalimului scoate câte o torţă aprinsă cu Sfânta Lumină, care coboară din cer pentru a o împărţi mulţimii credincioşilor care participă la slujbă.

Intrarea în încăperea unde se află Sfântul Mormânt se face pe o uşă mică şi joasă prin care poate patrunde doar un singur credincios.

Încăperea are cel mult doi metri lungime şi permite numai câtorva credincioşi să stea deodată înăuntru.

Pentru că ziua este forfotă mare, este bine ca prima vizită la Sfântul Mormânt să fie făcută seara sau noaptea.

Muntele Golgotei

Îmediat după ce ai ieşit din Sfântului Mormânt te îndrepţi spre locul unde se află Muntele Golgotei.

O stâncă încadrată astăzi într-un paraclis mai spaţios cu două altare este zidit pe piatra Muntelui Golgota, pe locul în care a fost înălţată Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

În dreapta Crucii se află primul altar şi marchează locul în care Iisus a fost dezbrăcat de hainele Sale şi pironit în cuie pe lemnul Crucii.

În mijlocul altarului principal, numit Sfânta Golgotă, este fixată în crăpătura stâncii o cruce care ne aminteşte de răstignirea Domnului. Astăzi, pe acest loc se află Sfânta Masă a altarului pe care se slujeşte zilnic Sfânta Liturghie.

În partea de jos a Sfintei Mese nişte panouri transparente protejează stânca Golgotei, crăpată de cutremur.

Credincioşii pot atinge această stâncă printr-un orificiu al unui disc din aur, împodobit cu scene de pe Drumul Crucii, donat Bisericii Sfântului Mormânt de către domnitorul român Şerban Cantacuzino.

Biserica Invierii Domnului este cel mai sfânt loc de pe pământ, locul unde fiecare creştin tânjeşte să ajungă pentru că aici s-au petrecut cele mai mari minuni ale creştinătăţii care continuă şi astăzi să impresioneze.

Biserica Sfântului Mormânt este locul care merită văzut de orice creştin măcar odată în viaţă.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024
Biserica Sfântului Mormânt cea mai vizitată destinaţie de pe harta creştinătăţii | Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Eroare

Mesaj de eroare

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined în xmlsitemap_node_create_link() (linia 194 din /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.