Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” continuă și în această săptămână Campania “Pelerinaje pentru Suflet” cu destinațiile de pelerinaj din Ucraina cu materialul – “Lavra Pecerska sau Lavra Peșterilor”.
Pe malul drept al Niprului, pe doua coline înverzite, se întinde marea Lavra Pecerska, loc de pelerinaj vestit în întreaga lume. Lavra Pecerska sau Lavra Peșterilor este înscrisă ca ansamblu pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Pe o suprafață de 28 de hectare se află peste 100 de edificii, biserici de suprafată și subterane, două peșteri cu moaște de sfinți, clopotnițe, fortificații, grote cu lungimea de peste 1000 de metri, muzee, chilii ale călugarilor, ateliere de pictură și de croitorie pentru veșminte preoțești, toate acestea într-o armonie arhitectonică dominată de albul zidurilor, de cupolele aurite și impregnată de sunetele celeste ale clopotelor și de vocile fantastice ale corurilor.
Așezământul monahal Lavra Pecerska a fost a întemeiat de cuviosii Antonie și Teodosie. Totul a început în 1051 când călugărul Antonie s-a întors de la Muntele Athos.
Prima biserică a fost construită și sfințită în anul 1073,fiind construită după binecuvântarea Presfintei Născătoare de Dumnezeu și înălțimea, lungimea, lățimea soborului (bisericii), toate dimensiunile au fost date, au fost binecuvantate de Maica Domnului. Istoria bisericii este foarte interesantă. Cuviosul Teodosie a proorocit că va fi aici o biserică foarte mare și biserica a fost construită chiar din inițiativa Cuviosului Teodosie. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a binecuvantat doisprezece ziditori din Grecia care au venit pentru a construi biserica. Biserica a fost construită,însă în timpul celui de-al doilea razboi mondial aceasta a fost bombardată. A rămas doar un perete și o cupolă din vechea biserica care pot fi văzute în actuala construcție ridicată după război.
Astăzi, Lavra Pecerska străluceşte din nou, cu zecile ei de biserici, cu sutele ei de moaşte şi icoane minunate, cu slujbele sale aparte care atrage la sine mii de pelerini.
Cupole și clopotnițe impresionante
Cupolele mănăstirii diferă ca model de cupolele bisericilor din Rusia. Acolo ele au formă de ceapă. Cupolele bisericilor se numesc cupole cu etaje, sunt unele cu un etaj, altele cu 2-3 etaje și fiecare cupola este despărțită cu icoane. Biserica Preasfintei Treimi de la intrare este construită de Cuviosul Nicolae Sfințitul. Cuviosul a fost fiu din neam de cneji din Cernigov, a fost foarte bogat și toată averea lui și cea rămasă de la părinți a dat-o mănăstirilor. Din banii lui au fost construite multe clădiri, chilii, pe teritoriul Lavrei a fost construit și un spital și Biserica Presfintei Treimi.
Clopotnița este impresionantă, are 96 de metri și a fost construită în secolul al XIII-lea. Este o construcție foarte rezistentă, a trecut și prin cutremure însă nu există crăpături. În Lavra sunt acum 15 biserici si în toate se slujește chiar dacă nu tot timpul.
Sute de metri de galerii cu 150 de moaște de sfinți
Marea atracție au constituit-o de-a lungul timpurilor nu atât stralucitoarele construcții de la suprafată, cât subteranele Lavrei, peșteri săpate în pământ, cu aproape un mileniu în urma, în care s-au nevoit preacuvioși călugări, nu puțini dintre ei ajunși de multa vreme în ceata sfinților. În decursul istoriei s-a descoperit că mulţi dintre călugării din Lavra, plecaţi la Domnul, erau sfinţi. S-au aflat moaştele lor bine mirositoare, făcătoare de minuni, adăugându-se mereu la cele existente. Astfel, în galeriile subterane de la Pecerska, aflate la o adâncime ce variază între 5 şi 20 de metri, se află acum peste 150 de moaşte întregi de sfinţi, în afară de părticele de la alţi sfinţi. Sunt zeci de metri de coridoare și numeroase chilii săpate în stâncă în care se află racle de sticlă cu moaște întregi de sfinți învelite în veșminte preoțești. Deasupra fiecarei racle arde o candelă și lângă racle se află icoanele sfinților. Multe dintre moaşte se află la închinare, dar sunt şi multe nedezgropate. Ele sunt păstrate în cele două galerii. Aici, pe o lungime de aproape 700 de metri, din loc în loc, la răspântii, se află mici paraclise în care se roagă pelerinii. O descoperire recentă a fost aceea a moaştelor Sfântului Ierarh Vladimir, care, în 1918, a fost executat de comunişti, alături de mai mulţi călugări. Drumul prin peștera este luminat doar de candele și de lumânările celor ce vin să se închine la sfintele moaște. Aici au fost duse în vremuri tulburi şi moaştele Sfintei Teodora de la Sihla.
În anul 1856, familia Sturdza a convenit cu înalții prelati de la Lavra Pecerska să le dea sfintele moaște în schimbul unor veșminte preoțești și arhierești. De atunci, moastele Sfintei Teodora sunt păstrate într-o raclă prețioasă, în subteranele Lavrei, cu mențiunea: "Sfânta Teodora din Carpați", scrisă în limba română, și "Sveti Teodora Karpatina", în slavonă.
Campania “Pelerinaje pentru Suflet” constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii. Proiectul va continua în săptămânile următoare cu prezentarea principalelor destinaţii de pelerinaj din: Ucraina, Italia, Turcia, Serbia şi România. Materialele realizate în cadrul campaniei alături de galaria foto vor fi postate şi pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, la adresa web www.centruldepelerinaj.ro
Pentru informații suplimentare despre campanie, va rugăm să contactați Mitropolia Moldovei și Bucovinei, folosind următoarele date de contact:
Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj „Sfânta Parascheva”.
Adresă: B-dul Stefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași, România
Telefon: +40232/276907
E-mail: damiancostel@gmail.com,