Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Cele 7 minuni ale lumii antice - Templul zeitei Artemis din Efes

In mitologia greacă, zeiţa vânătorii, asimilată de timpuriu de către romani cu Diana, o veche divinitate de origine italică. Artemis, soră geamănă cu Apollo, era fiica lui Zeus şi a lui Leto. La început a avut aceleaşi atribute cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi şi moarte printre muritori. Artemis îşi secondează fratele în numeroase acţiuni: îl însoţeşte în exil atunci când Apollo ispăşeşte omorârea Pythonului e alături de el în războiul troian, participă împreună la uciderea copiilor Niobei.

Când Apollo ajunge să fie identificat cu Helios (Soarele), Artemis e identificată cu Selene (Luna). Mai târziu, Artemis capătă atribute de zeitate binefăcătoare: ea era, de pildă, considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor şi a vindecărilor miraculoase. În calitatea sa de zeiţă a vânătorii era înfăţişată ca o fecioară sălbatică, singuratică şi care cutreiera pădurile însoţită de o haită de câini, dăruiţi de Pan, ucigând animalele cu arcul şi cu săgeţile ei făurite de Hephaestus. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toţi cei care încercau să se apropie de ea sau dacă la rându-i încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece şi stranie.

Templul avea:
• lungimea = 125,8 m
• latimea = 65 m
• 127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu

Istorie:
Templul zeitei Artemis se considera a fi cea mai frumoasa structura construita vreodata. Artemis (Diana la romani), era in religia greaca zeita vanatorii si a naturii salbatice. In religia locuitorilor din Efes, era zeita fertilitatii. In anul 550 I.C. regele Croesus din Lydia a cucerit orasul Efes si alte orase din Grecia antica. In timpul luptei a fost distrus un templu al zeitei Artemis. 

De aceea, Croesus a luat decizia sa construiasca unul nou realizat de arhitectul grec Chersiphron si de fiul acestuia, Metagenes. Noul templu a fost mandria celor din Efes pana in anul 356 I.Hr. cand, Herostratus (un tanar din Efes) l-a ars din temelii crezind ca numele lui va intra in istorie. Ciudat sau nu, Templul lui Artemis a fost distrus in aceeasi noapte in care s-a nascut Alexandru cel Mare. Cand el a cucerit Asia Mica, s-a oferit sa-l reconstruiasca, ceea ce s-a si intamplat. 

Noua constructie a fost definitivata dupa moartea lui in 323 I.Hr. Sfantul Paul a vizitat orasul Efes in primul secol d.Hr. predicand crestinismul. Aici in sa s-a lovit de veneratia pe care locuitorii o aveau pentru zeita Artemis. In anul 262 d.Hr., templul a fost distrus de goti. Locuitorii au planuit sa-l reconstruiasca dar intre timp au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.

Descriere:
Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia. Era construit din marmura, cu o fatada decorata. Se estimeaza ca masura 106 metri in lungime si 54 de metri pe latime, avea 127 coloane de piatra inalte de 18 metri fiecare, fiind de 4 ori mai mare decat Parthenon-ul din Atena. La intrare, scari de marmura inconjurau templul. In interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii.

Templul zeiţei Artemis din Efes, denumit in limba greaca Artemision, iar in limba latina Artemisium, se mai numea si Templul Dianei.Templul a fost construit timp de 120 de ani de catre imparatul Adrian cel Mare. Cladirea avea dimensiunea de 105 m lungime si 51 m latime. Un numar de 127 de coloane de 18 m inalţime susţineau acoperişul. In interiorul templului se afla statuia zeitei Artemis,de 2m, acoperita cu aur şi argint. Templul a fost un edificiu antic grec construit pentru zeiţa Artemis, in anul 550 i.H.,in orasul Efes, aflanduse in acea perioada pe teritoriul imperiului babilonian.Templul zeiţei Artemis din Efes se afla la 50 de km la sud de oraşul Izmir, din Turcia, si este considerat una din cele sapte minuni ale lumii. Trecerea spre terasa superioara a templului, se facea prin intermediul unor scari de marmura, construite in jurul intregii cladiri.

O scara imensa impodobita cu ornamente deosebite si sustinuta de coloane inalte de 20 m si ele ornamentate foarte frumos, in total erau 127 de coloane.Usa din centru era strajuita de doua statui unice de amazoane, iar acoperisul era decorat foarte frumos. Philon a spus despre templu: "Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceaţa".Templul a fost distrus de un incendiu, la 22 iulie 356 i.Hr., provocat de un individ numit Herostratus, din dorinta de a ajunge celebru nefiind capabil sa ajunga celebru prin propiile calitati. Se mai spune ca pentru ai fi dejucat planul diabolic, numele nu s-a facut public la acea vreme şi ca a fost condamnat. Altii afirma ca a murit si el in acel incendiu.Istoria acestui om este una din cele mai dramatice din antichitate şi pline de invaţaminte.

Legenda spune ca in noaptea in care templul a ars, s-a nascut Alexandru cel Mare, iar zeita Artemis a fost prea ocupata cu naşterea lui şi nu a avut timp sa se ocupe de protejarea templului. Din templu nu au ramas decat puţine urme.Pana astazi au mai ramas doar cateva statui din templu care au fost o sursa de inspiratie pentru picturi aflate in catedrale mari din lume, cum ar fi Catedrala din Vatican.In anul 356 templul a fost reconstruit de catre cetaţenii oraşului Efes, dar a fost daramat din nou odata cu apariţia creştinismului.Efesul a fost unul din cele mai bogate centre bancare ale lumii antice, cu un templu magnific ce a fost intr-adevar una din Cele Sapte Minuni ale Lumii.

Preluare de pe: http://cele7minunialelumiiantice.weebly.com/templul-zeitei-artemis-din-e...

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

22 Martie 2018
Maria

Este un pelerinaj de vis ' avem ghid (doi )parintele de la biserica Cucova si parintele de la biserica Horia , care sant extraordinari de buni , de suflet sa le dea bunul Dumnezeu sanatate multa , mai avem cateva zile , mi- asi dori sa stau cateva saptamanii , atat este de frumos aici in Ierusalim.

4 Decembrie 2017
Ionela

A fost un pelerinaj extraordinar de frumos și foarte bine organizat! Domnii șoferi merită nota 10 cu felicitări. Pr. Iordachescu - un ghid extraordinar de bine pregătit. Mulțumim!

5 Aprilie 2016
Mihail

Aș dori în mod special să spun că sunt foarte mulțumit de prestația Părintelui Roman Gabriel, ghidul care ne-a arătat și alte locuri foarte interesante în afară de cele specificate în îndrumătorul primit înainte de plecarea în pelerinaj, explicând cu lux de amănunte și mult profesionalism la fiecare loc vizitat. În mod personal îi mulțumesc și îl recomand cu căldură și altor grupuri de pelerini.

CENTRUL DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907, 0764 609 006
Mobil:       0766 092 210; 0040 786 261 250
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

Punct de lucru Piatra Neamţ

Adresa:     Bd. Traian, nr. 3, Langa Spitalul Judetean, Piatra Neamt - 610136, Romania

Telefon:    0040 233 261 610
Mobil:       0040 766 092 248
Fax:           0040 233 261 610
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 09 :00 – 17 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu cruce roșie: 12:00 – 17:30
 

Date bancare:

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 6769 / 2013
Numar polita de asigurare: 49615 emisa de Omniasig, valabila pana la 12.03.2019