Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Pelerinaj în Tara Vlahilor – Bulgaria

20 - 25 Septembrie 2021
Oferta specială
345
EUR
Locul de plecare: 
Iaşi
Nopţi de cazare: 
5
Tip masă: 
Mic dejun
Tip transport: 
Autocar
Servicii incluse: 

- transport;

- cazare în camere duble / triple cu mic dejun;

- însoțitor grup.

Nu sunt incluse in pret: 

- intrările la obiective;

- cheltuielile personale;

- mesele netrecute în program.

Program: 
Ziua 1: Iasi – Bacau – Buzau – Ilfov – Bucuresti - aproximativ 435 km

06:45 Plecare din orașul Iași pe traseul Bacău – Buzău - București

13:00 In drum spre București vom vizita Mănăstirea Pasărea (Com. Branesti, Ilfov), o legenda sustine ca manastirea are acest nume dupa o pasare care a calauzit pasii ctitorului. O alta poveste, transmisa prin viu grai, afirma ca in timpul slujbei de sfintire a noului locas, in 1813, o pasare s-a asezat pe Sfanta Evanghelie si nu si-a luat zborul decat dupa ce sfintirea s-a savarsit, in timp ce o alta, mult mai “rationala“ precizeaza ca numele manastirii provine de la numarul impresionant de pasari care vietuiau pe marginea lacului Pustnicu, in mijlocul unei paduri falnice, parte din fostii Codri ai Vlasiei.)

14:15 Mănăstirea Cernica, a fost ctitorită în anul 1608 (în timpul domniei lui Radu Șerban) de către marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Ştirbei și de soția acestuia, Chiajna. Împlinirea menirii acestui lăcaş a fost aceea de a-l fi avut ca stareţ între anii 1818-1850 pe cea mai luminoasă şi reprezentativă personalitate bisericească a timpului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. A fost trecut în rândul sfinţilor în anul 1955, an în care prigoana comunistă împotriva credinţei strămoşeşti cunoştea apogeul. Moaştele Sfântului Calinic de la Cernica se află şi în prezent la această mănăstire.

15:30 Catedrala Patriarhala, una dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau.

Inchinare la racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.

Cazare Hotel 2*/3* Bucuresti

Ziua 2: Bucuresti – Ruse – Byala – Arbanasi – Veliko Tarnovo - aproximativ 200

07:00 Mic dejun.

08:00 – 08:15 – Imbarcare in mijlocul de transport.

08:15 Ne vom deplasa cu autocarul catre Bulgaria si vom trece vama pe la Punctul de Frontiera Giurgiu, continuandu-ne calatoria pana la Basarabovo unde vom vizita Mănăstirea și Peștera Sf. Dimitrie Basarabov, locul unde au fost descoperite moastele Sf. Dimitrie Basarabov, ulterior stramutate la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Mânăstirea Basarabovo a fost ctitorită de Teodora, fiica domnitorului român Basarab I şi soţia ţarului bulgar Ivan Alexandru.

11:00 Vom continua calatoria catre satul Arbanasi, unul din cele mai vechi sate pitoresti din tara. Este situat pe un platou de piatra cu acelasi nume, doar la 4 km Nord-Est de orasul Veliko Tarnovo. Cu o monumentala si unica arhitectura renascentista din sec. XVI- XVII a caselor si bisericilor, cu o bogatie deosebita a naturii, Arbanasi este realmente un paradis pentru turisti.

Vom strabate acest Sat pedestru vizitându-se în intervalul orar 13.00 – 15.30 urmatoarele obiective:

Biserica cu Hramul Nasterii Domnului (Nativity Curch – Patrimoniu UNESCO - secolele XV-XVII) este cea mai veche din Arbanassi, iconostasul fiind unul dintre cele mai timpurii exemple de sculptură în lemn din Bulgaria. Picturile din interiorul bisericii acoperă de sus până jos pereții și tavanul cu scene din viața lui Hristos (Patimile, Miracolele).

Mănăstirea Sf. Nicolae (Monastery St. Nikolai), a fost infiintata ca parte a campaniei de ascensiune a dinastiei Asen. Acesta a fost jefuita si arsa de mai multe ori in timpul dominatiei otomane si a fost restaurata in 1833. Multe dintre icoanele din biserica au fost donate de catre soldatii rusi care au luptat cu Imperiul Otoman in 1878

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, (Monastery Sf. Mary) se păstrează una din icoanele făcătoare de minuni ale Fecioarei ( Icoana Maicii Domnului cu trei maini ). Mănăstirea este una dintre mănăstirile împrăştiate în jurul valorii de fosta capitala a Bulgariei, care tin de amintiri dureroase ale invaziei turcilor în Bulgaria.

15:50 Parasim satul Arbanasi si ne indreptam catre orasul Veliko Tarnovo, fosta capitala a Bulgariei, care în trecut era cunoscuta ca ''Muntele Athos al Bulgariei'' datorită numarului mare de biserici și mânăstiri pe care le detine.

16:10 Înainte de a ajunge la Cetatea Tsarevets, vom vizita, Biserica "Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia" situata la poalele cetatii Tsarevets, a fost construită şi pictată în timpul domniei ţarului bulgar Ivan Asen al II-lea, în cinstea măreţei sale victorii în bătălia de la Klokotnița, din 9 martie 1230 (ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia) asupra despotului Epirului Teodor Comnenul. În biserica Sfinţii 40 de Mucenici se găsesc unele dintre cele mai importante monumente epigrafice vechi bulgare – coloanele lui Omurtag, a lui Asen şi coloana de graniţă din cetatea Rodosto, din timpul domniei hanului Krum. In biserică sunt îngropaţi ţarii Kaloian, Ivan Asen al II-lea, Mihail Şişman, reginele Ana Maria şi Irina, Sfântul Sava al sârbilor, precum şi mulţi alţi membri ai familiei regale şi ai aristocraţiei bulgare. 

Ajunsi la Cetatea Tsarevets ne vom deplesa pedestru către interiorul Cetatii și vom vizita în intervalul orar 16:45 – 18:00 urmatoarele obiective și vom admira o superba priveliște asupra Orașului Veliko Tarnovo:

Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului, unde pana in anul 1396 au fost pastrate moastele Sf Filofteia, care a fost originara din Tarnovo, stramutate în prezent la Mănăstirea Curtea de Argeș. In pridvorul ei sunt ingropati mitropolitii Clement, Sofronie si Antim de Tirnovo.

Cetatea Medievala Tsarevets, fortăreaţa din care, cu aproape un mileniu în urmă, ţarii conduceau destinele statului. Cetatea se intinde pe trei coline: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora si este inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri. Este bine intretinuta, iar obiectivele principale au fost restaurate, pastrandu-se stilul original. Totul este un imens parc cu o mare incarcatura istorica.

Pozitionata pe varful dealului Cetatii Medievale Tsarevets, Catedrala Patriarhala, urcare pedestra, cu hramul "Înălțarea Domnului", a gazduit pentru o vreme moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva care, se află acum la Iași, moaste care au fost aduse de împăratul Ioan Asan al II-lea de la Epivata.

Cazare Hotel 2*/3* Veliko Tarnovo.

Ziua 3: Veliko Tarnovo – Sokolovo – Dryanovo – Donino – Shipka – Stara Zagora – Popovitsa – Izbeglii – Asenovgrad - aproximativ 265 km

07:00 Mic dejun.

08:00 – 08:15 – Imbarcare in mijlocul de transport.

08:15 Ne deplasam catre Mănăstirea Dryanovo (Dryanovo Monastery), in mănăstire se afla unul din principalele cartiere generale al Comitetului Central Revoluţionar Bulgar, şi aici au locuit adesea Vasil Levski şi Gheorghi Izmirliev, vestiţi eroi revoluţionari bulgari. In curtea manastirii exista un monument si un osuar ce comemoreaza pe cei pieriti in lupta. Tot in curtea manastirii se afla amenajat si un muzeu etnografic, in aer liber, in care sunt expuse vechi unelte si tot felul de “echipamente”.

Deplasare pedestra catre Peștera Bacho Kiro, care se afla la câțiva metri de Mânăstirea Dryanovo, formata în canioanele raurilor Andaka și Dryanovska, este prima peşteră electrificată din Bulgaria (1938) şi se spune că în ea s-au găsit cele mai vechi urme de viaţă din Peninsula Balcanică.

 Ne continuam pelerinajul pe traseul: Dryanovo – Donino – Palauzovo – Shipka

11:15 Mănăstirea Shipka, este construită în stilul rusesc - ortodox al secolului 17 și a fost construită din donațiile rușilor și bulgarilor deopotrivă și ridicată tot în memoria ostașilor căzuți în 1877

14:00 Mănăstirea Arapovski (Arapovo Monastery), este singura mănăstire bulgară construită în timpul ocupaţiei otomane. A fost fondată în 1856 în apropierea unui izvor de apă tămăduitoare - Asenovgrad

15:15 Mănăstirea Bachkovo, a fost fondata in 1083 de catre comandatul militar bizantin de origine georgiana, Grigorii Bakuriani si fratele acestuia, Abazii. Astazi, doar osuarul pe doua etaje se mai pastreaza de la acea data. Acesta se afla 300m mai la est de complexul actual al manastirii. Biserica principala, datand din 1604, este locul unde se pastreaza o icoana foarte importanta a Fecioarei Maria - facatoare de minuni - datand din 1310 (adusa din Georgia)

15:45 Ne indreptam catre Plovdiv si ne cazam la Hotel. Timp liber.

Cazare Hotel 2*/3* Plovdiv.

Ziua 4: aproximativ 145 km

07:00 Mic dejun.

08:00 Întâlnire la ora 08:00. Vom începe ziua cu un tur pietonal al Centrului Vechi Plovdiv (o rezervație istorico-arhitecturală cunoscută pentru stilul său, numit Renașterea Bulgărească. Numeroase cafenele, magazine meșteșugărești și de suveniruri se găsesc în această zonă ) si vom poposi aproximativ 5 ore. Vom străbate pedestru aproximativ 3 km și vom vizita Teatrul Antic (singurul teatru antic restaurat și funcțional din Bulgaria. A fost construit în timpul împăratului roman Traian. Pe lângă spectacolele teatrale, a fost folosit și pentru a găzdui lupte de gladiatori), Stadionul Roman (A fost construit la începutul secolului al II-lea, în timpul împăratului Hadrian. Construcția are aproximativ 240 de metri lungime și 50 de metri lățime și putea găzdui 30.000 de spectatori), Biserica Sfintii Imparati Constantin și Elena (este cea mai veche biserică ortodoxă din Plovdiv. A fost construită pe ruinele unei cetăţi antice din oraşul vechi)

14:30 Ne vom deplasa cu autocarul către capitala Bulgariei, Sofia, cazare la Hotel. Timp Liber.

Cazare Hotel 2*/3* Sofia.

Ziua 5: aproximativ 365 km

07:00 Mic dejun

08:00 Întâlnirea grupului la ora 08:00. Vom incepe ziua cu un tur pietonal al capitalei Bulgariei,Sofia, si vom vizita următoarele obiective într-un interval orar 08:30 -13:00 :

 

Catedrala Mitropolitană Sfântul Nedelea (Cathedral Church Sveta Nedelya) închinare la moaştele Sf. Ştefan Milutin

 

Biserica Sf. Gheorghe sau denumita si Rotunda (Church St. George Rotunda) din secolul al IV-lea, este cea mai bine conservata cladire antica din Sofia, un model rafinat al arhitecturii bizantine cu cupola in forma de cruce, o strada si cladiri antice, o locuinta medievala din secolele XII-XIII, fundatii de ziduri etc.

Catedrala Sf. Alexandru Nevski, inchinare la o particica din moastele Sf. Alexandru Nevski oferite de Biserica Ortodoxa Rusa. Monument ridicat in memoria celor 200 000 de soldati care s-au sacrificat pentru eliberarea Bulgariei in timpul Razboiului ruso-turc (1877-1878). In cripta se afla Muzeul de Arta Veche Bulgareasca, care pastreaza capodopere ale iconografiei bulgare.

Biserica Sf. Sofia (Temple Sveta Sofia), cea mai veche biserică ortodoxă rasariteana din oraş, care datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Acest edificiu de cult a fost construit în timpul domniei împăratului bizantin Iustinian. Sub ocupaţie musulmană, biserica a funcţionat ca moschee, ataşându-i-se nişte minarete. În timpul unor cutremure din secolul XIX, unul din minarete a fost complet distrus, iar moscheea abandonată. Lucrările de restaurare au început după 1900, iar în prezent Sf. Sofia este o biserică în cruce cu trei altare.

Biserica Rusa Sf. Nicolae (Temple Sveta Nikolay), se afla mormântul Sf. Ierarh Serfim Sobolev, Facatorul de Minuni din Sofia

13:15 Plecare spre Romania, vom trece prin punctul Vamal Ruse – Giurgiu si ne vom caza la Hotel in Bucuresti

Cazare Hotel 2*/3* Bucuresti.

Ziua 6: aproximativ 400 km

08:00 Mic dejun.

09:00 Plecare spre casa cu vizitarea Mănăstirii Rogozu si a Mănăstirii Recea, din judetul Vrancea

11:30 Mănăstirea Rogozu, a fost întemeiată pe vremea domnitorului Matei Basarab, în anul 1647, primul nume cunoscut al aşezământului monahal fiind acela de „Schitul Poiana Rusului”, deoarece aici se nevoiau călugări ruşi, printre care şi Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. În Mănăstirea Rogozu, şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca. În memoria sa, în muzeul aşezământului monahal, se păstrează mobilierul, câteva dintre cărţile sale şi celelalte obiecte din chilia în care acesta a locuit.

12:30 Mănăstirea Recea, a  fost ctitorită, înainte de anul 1685, de către un boier buzoian, clucerul Mănăilă Mărăcineanu, fost mare căpitan al voievodului Ţării Româneşti – Şerban Cantacuzino (1678-1688). Manastirea Recea dispune de un muzeu monahal, care cuprinde comorile duhovnicesti si artistice ale manastirii. In camerele acestuia se afla asezate mai multe obiecte de cult, adunate de-a lungul timpului: icoane vechi de peste doua secole; caramida cu inscriptia "Antipa monahul. 1877"; Sfanta Evanghelie, din anul 1749; clopotul de 70 de kilograme, donat catre manastire, in anul 1847; si alte asemenea odoare.

13:15 Continuarea drumului catre Iasi.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

22 Martie 2018
Maria

Este un pelerinaj de vis ' avem ghid (doi )parintele de la biserica Cucova si parintele de la biserica Horia , care sant extraordinari de buni , de suflet sa le dea bunul Dumnezeu sanatate multa , mai avem cateva zile , mi- asi dori sa stau cateva saptamanii , atat este de frumos aici in Ierusalim.

4 Decembrie 2017
Ionela

A fost un pelerinaj extraordinar de frumos și foarte bine organizat! Domnii șoferi merită nota 10 cu felicitări. Pr. Iordachescu - un ghid extraordinar de bine pregătit. Mulțumim!

5 Aprilie 2016
Mihail

Aș dori în mod special să spun că sunt foarte mulțumit de prestația Părintelui Roman Gabriel, ghidul care ne-a arătat și alte locuri foarte interesante în afară de cele specificate în îndrumătorul primit înainte de plecarea în pelerinaj, explicând cu lux de amănunte și mult profesionalism la fiecare loc vizitat. În mod personal îi mulțumesc și îl recomand cu căldură și altor grupuri de pelerini.

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52827 - valabila pana la data 01.02.2023