Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Crimeea

Este o republică autonomă în cadrul Ucrainei care ocupă peninsula cu același nume din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol.

Intre 1441 și 1783 cea mai mare parte a Crimeei a făcut parte din Hanatul Crimeii. O parte din porturile din sudul peninsulei erau controlate de Republica Genoveză.

Ca urmare a războiului Crimeei (1856-1859) o parte din populația tătară a emigrat în Dobrogea, Anatolia și alte regiuni ale Imperiului Otoman.

În al doilea război mondial trupele germane, ajutate de cele românești, au ocupat Crimeea. După ce au recăpătat controlul asupra regiunii, în 18 mai 1944 autoritățile sovietice au deportat întreaga populație tătară în Asia Centrală, pe motiv că aceasta ar fi colaborat cu ocupanții fasciști. În 30 iunie 1945 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea a fost transformată într-o simplă regiune a Rusiei.

În 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără ca populația locală să fie întrebată dacă este de acord cu asta.

Simferopol

Este capitala Republicii Autonome Crimeea, în Ucraina. Orașul numără 344.000 de locuitori. A fost întemeiat în anul 1784 de țarina Ecaterina cea Mare, după ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Încă de la începutul secolului al XIV-lea pe pe locul Simferopolului exista o așezare a tătarilor crimeeni, așezare care purta numele Aqmescit.

OBIECTIVE TURISTICE SI DE PELERINAJ

Catedrala  Sf. Treime unde se găsesc moaştele Sfantului Ierarh LUCA (1877–1961) – chirurg genial, cercetător de renume mondial, profesor universitar, hirotonit în treapta de  arhiereu în timpul terorii bolşevice, plăteşte pentru „îndrazneala” de a fi creştin cu 11 ani de închisoare şi exil în Siberia, cu sărăcie, lipsuri şi marginalizare. Dragostea cu care a salvat viaţa a mii de pacienţi şi curajul cu care a propovăduit adevărul ortodoxiei, oferă o extraordinară lecţie de slujire şi jertfă, un exemplu pentru medicii creştini.

Catedrala Sfintilor Apostoli Petru si Pavel unde se găsesc moaştele Sfantului Ierarh GURIE.

Statiunea turistica Yalta, (aflata in regiunea muntoasă Taurus din nordul Mării Negre), numită de ţarina Ecaterina cea Mare "perla cea mai de seama a Coroanei Imperiale Ruse".

Castelul Massandra - care a aparţinut Împăratului Alexandru al III-lea, ridicat după proiectul arhitectului francez Bouchart, construit într-un loc retras, înconjurat de copacii de pe culmile munţilor. Construcţia a început în 1881, sub conducerea Marelui Duce S.M. Vorontsov, dar a fost aproape terminat abia după şapte ani, după moartea acestuia. Deşi neterminat, palatul a fost cumpărat de către Împăratul Alexandru al III-lea şi a fost terminat complet după alţi 3 ani. În perioada sovietică, acest monument arhitectural a devenit o casă de vacanţă a statului, unde partidul comunist şi nomenclaturiştii dădeau petreceri cu circuit închis. Acum, palatul şi-a reluat vechea denumire şi este deschis vizitelor turiştilor din întreaga lume. Degustare de vinuri la Massandra - o mândrie a industriei de vin a ruşilor, începută de către Leo Golitsin, care a creat şi transformat pivniţele vinăriei Massandra în cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Colecţia unică include sticle vechi de peste 150 - 200 de ani. De câţiva ani, sticle de vin din faimoasa colecţie Massandra sunt bine vândute în vest.

Palatul LIVADIA - unul dintre cele mai faimoase locuri de pe coasta de sud a Crimeii. Palatul de culoare albă a fost creat de către arhitectul Nikolae Krasnov în stil renascentist, pentru familia imperială în anul 1911 şi este locul unde s-a desfăşurat conferinţa de pace a celor trei mari puteri reprezentate de către preşedinţii Roosevelt, Churchill şi Stalin.

Castelul “Cuibul Rândunicilor”, . Este așezat pe un colț de stâncă la o înălțime de aproximativ 40 de metri față de nivelul apei. Este un simbol faimos al Crimeei. Castelul a fost construit între anii 1911-1911 de Leonida Sherwood pe amplasamentul unei foste vile din lemn construite între 1877-1878. După 1971 a fost deschis publicului ca muzeu, iar din 1975 adăpostește și un restaurant în stil italian. Castelul a deservit ca decor pentru multe filme celebre realizate în epoca sovietică.

Castelul ALUPKA - cunoscut şi ca Palatul Vorontsov - fostul guvernator general al teritoriului Novorossiysk (Noua Rusie) pentru localnici: cel mai exotic "palat - grădina" de pe întreaga coastă a Crimeii, la aproape 16 km de Yalta. Cel care a proiectat palatul a fost arhitectul engelz Edward Blore, acelaşi arhitect care a conceput design-ul unor părţi din palatul Buckingham, palatul St. James şi multe alte clădiri importante din Anglia şi Scoţia. Edward Blore a conceput palatul Alupka fără ca măcar să viziteze locul.  Palatul are un amestec inedit de stiluri arhitecturale foarte diferite; faţada de nord a palatului este construită în stilul gotic englez, aflat în contrast cu faţada din partea sudică, construită în stilul marocan. Dinspre partea de vest, palatul seamănă cu un castel european medieval.

Localitatea Chersones, fostă cetate greacă datând din sec. V î.d.H, pentru a ne închina în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel ce s-a contruit pe locul unde a fost botezat Sf. Cneaz VLADIMIR în anul 988 socotit ca cel care a încreştinat poporul rus.

Mănăstirea Inckerman  construită în piatră deasupra peşterii Sf. Ap. Andrei.  În biserica rupestră din mănăstire se află un paraclis închinat Sf. Ap. Andrei şi reprezintă de fapt chiar peştera, în care a locuit Sfântul Apostol şi ucenicii săi; un al doilea paraclis (cel mai mare, în care se slujeşte) este închinat Sf. Clement – papă al Romei, ucenicul Sf. Ap. Petru, exilat de Împăratul Traian la Chersones şi martirizat la anul 99; un al treilea paraclis este închinat Sf. Martin - papă al Romei exilat în anul 655 si care avea să mai trăiască aici doar 103 zile; următorul paraclis – ultimul – este de fapt fosta trapeză de pe vremea Sf. Clement. Se spune că Sf. Clement, boteza în fiecare zi mai mult de cinci sute de oameni dar auzind Împăratul Traian de această convertire masivă la creştinism, a poruncit ca Sf. Clement să fie omorât prin înecare, aşa încât l-au legat de o ancoră şi i-au dat drumul în mare, ca să nu mai găsească creştinii trupul său cel sfânt.

Cetatea HANILOR TĂTARI (monument al epocii domniei hanilor Crimeii, singurul monument arhitectural care reprezintă cultura tătarilor din Crimeea). Palatul este situat pe malul stâng al râului Churuksu şi ocupă o suprafaţă de 4 hectare. Palatul Han, a fost construit în anul 1532 de către Sahib Giray I, ca reşedinţă principală a dinastiei Giray care o condus Hanatul Crimeii între anii 1428 şi 1783. Palatul este un oraş în miniatură. Până acum au mai rămas două moschei, un cimitir cu două mausolee, un harem, o poartă cu două turnuri, băi şi 14 fântâni. Palatul, în afara faptului că este singura piesă rămasă din arhitectura crimeană tătară, este un monument al patrimoniului UNESCO.

M-rea Adormirea Maicii Domnului supranumită şi Lavra Crimeii (una din cele mai mari mănăstiri săpate în stâncă).

Odesa este un oraș ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre și reședința Regiunii Odesa. Așezarea a fost declarată colonie grecească. În perioada evului mediu timpuriu prin teritoriul actual al regiunii Odesa au trecut mai multe popoare migratoare: pecenegi, cumani, huni si altele. Situl Odesa a fost cunoscut drept orașul Hagibei, parte a regiunii Dicra.

OBIECTIVE TURISTICE SI DE PELERINAJ

M-rea Maicii Domnului unde se găsesc moaştele Sf. Cuv. KUKŞA şi o parte din moaştele Sf. Ap. ANDREI.

M-rea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul unde se găsesc moaştele Sf. GAVRIL Atonitul.

Catedrala Mitropolitană Schimbarea la Faţă unde se găsesc moaştele Sf. Ier. INOCHENTIE 

Catedrala Adormirea Maicii Domnului unde se găsesc moaştele Sf. IONA şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Opera, cea mai faimoasa construcţie din Odesa realizată de arhitecţii vienezi în anul 1887, după modelul Operei din Viena. Exteriorul este în formă de potcoavă iar interiorul în stil baroc.

BISERICA POKROVSKAYA, locul unde s-au casatorit CAROL si Zizi Lambrino in 1918.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

22 Martie 2018
Maria

Este un pelerinaj de vis ' avem ghid (doi )parintele de la biserica Cucova si parintele de la biserica Horia , care sant extraordinari de buni , de suflet sa le dea bunul Dumnezeu sanatate multa , mai avem cateva zile , mi- asi dori sa stau cateva saptamanii , atat este de frumos aici in Ierusalim.

4 Decembrie 2017
Ionela

A fost un pelerinaj extraordinar de frumos și foarte bine organizat! Domnii șoferi merită nota 10 cu felicitări. Pr. Iordachescu - un ghid extraordinar de bine pregătit. Mulțumim!

5 Aprilie 2016
Mihail

Aș dori în mod special să spun că sunt foarte mulțumit de prestația Părintelui Roman Gabriel, ghidul care ne-a arătat și alte locuri foarte interesante în afară de cele specificate în îndrumătorul primit înainte de plecarea în pelerinaj, explicând cu lux de amănunte și mult profesionalism la fiecare loc vizitat. În mod personal îi mulțumesc și îl recomand cu căldură și altor grupuri de pelerini.

Subscribe to RSS - Crimeea

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: NR. 52377 emisa de Omniasig - valabila pana la data 29.01.2021