Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Buzău

Municipiul Buzău este reședința și cel mai mare oraș al județului Buzău, din regiunea istorică Muntenia, România. Având 134.227 locuitori la recensământul din 2002, este al optsprezecelea oraș ca populație din România. Buzău, al cărui nume este atestat documentar din anul 376 e.n., a fost un important târg și sediu episcopal ortodox în Evul Mediu. Activitățile economice principale din oraș în epoca medievală au fost comerțul și agricultura.

Municipiul se află la cotul Carpaților de curbură, la confluența drumurilor între trei mari provincii românești: Muntenia, Transilvania și Moldova. Râul Buzău, pe al cărui mal drept se află, formează limita nordică a orașului.

Plecând de la forma grecească Μουσεος (Mouseos), istoricul Vasile Pârvan considera că numele Buzăului vine de la forma tracică Bouzeos, transcris greșit (Μπ se pronunță B în grecește, ori în textul antic a fost omis π).

OBIECTIVE TURISTICE SI DE PELERINAJ

TARA LUANEI este un loc plin de incarcatura emotionala, asupra caruia planeaza o serie de legende.Tara Luanei o poti vedea ca fiind doar un amator de plimbare, de munte si aer proaspat, ceea ce te va incanta si te va face sa revii sau o poti urmari cu ochii celui profund, iubitor de istorie. In cazul acesta din urma o sa ai o revelatie; o sa descoperi atatea vestigii, locuinte rupestre, pietre insemnate, schituri si stanci incrustate incat vei ramane blocat in fata acestui loc. Desi este un nume feminin, Luana se spune ca a fost un rege intelept si un vraci extraordinar care atunci cand ii mureau ostenii in lupte, ii stropea cu apa vie luata din Valea Izvoarelor.Si pentru ca tot vorbim de legende, Tara Luanei mai are inca o legenda despre care povestesc localnicii cu inflacarare. Aceasta spune ca de fapt Luana era o fata foarte frumoasa care a coborat din cer si a venit cu un car de foc.

MUZEUL CHIHLIMBARULUI DIN COLTI a fost construit de locuitorii din Colti în anul 1973. Clãdirea este asemãnãtoare unei case tãrãnesti cu trei nivele: demisol parter si etaj. Parterul este compus din trei încãperi în care se aflã colectia de chihlimbar, colectiile de flori de minã, roci, fosile si pietre semipretioase. Tot aici se mai aflã documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pãmântului, atestarea documentarã a localitatii Colti, învãtãmântul-cultura si istoria acestor meleaguri.

COMPLEXUL RUPESTRU ALUNIS consta din biserica si trei chilii, sapate in stanca.

Chilia lui Dionisie Torcatorul se afla la aproximativ 3 km de satul Nucu, judetul Buzau. Este de fapt o grota sapata in stanca, la 4 m deasupra pamantului. In aceasta chilie, acum aproape 700 de ani, a trait si a practicat isihasmul, sihastrul Dionisie Torcatorul. I se spunea Torcatorul pentru ca isi castiga existenta din torsul lanii, pe care o schimba contra celor necesare traiului. Dupa moartea lui, chilia a fost locuita de calugari inca aproximativ cinci sute de ani, pana la jumatatea secolului al 19-lea, cand ramane definitiv parasita.

BISERICUTA LUI IOSIF este cea mai mare dintre bisericutele in piatra de la Nucu. Sapata intr-un perete urias de stanca , se conserva ca la inceput, cu intrarea in trepte precis taiate.

AGATONUL VECHI,  despartit de o vale larga si abrupta, urcarea este anevoioasa, de aceea se recomanda precautie.Agatonul a fost una din cele trei manastiri infratite carora, in 1587, Mihnea Turcitul le-a dat mosia din jur, care „ a fost mosie intreaga si necurata, ci au curatat-o calugarii cu securile, cu foc si cu multa truda”.

AGATONUL NOU sau BISERICUTA, pastreaza podeaua, peretele sudic, o parte din acoperis, altarul si o chilie alaturata.Sub Biserica se vede un beci, ascunzatoare in care incape o persoana, el era mascat de o stanca.Aici, spune legenda, s-a gasit o comoara, probabil odoarele asezamantului.

BIS.PIATRA INGAURITA

CRUCEA SPATARULUI este o cruce masiva din piatra de la Ciuta, asezata intr-un varf , la aproapre 1000m altitudine. Are ca motiv decorativ cercul (soarele) si o inscriptie, parca in slavona, ilizibila.

VULCANII NOROIOSI reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

22 Martie 2018
Maria

Este un pelerinaj de vis ' avem ghid (doi )parintele de la biserica Cucova si parintele de la biserica Horia , care sant extraordinari de buni , de suflet sa le dea bunul Dumnezeu sanatate multa , mai avem cateva zile , mi- asi dori sa stau cateva saptamanii , atat este de frumos aici in Ierusalim.

4 Decembrie 2017
Ionela

A fost un pelerinaj extraordinar de frumos și foarte bine organizat! Domnii șoferi merită nota 10 cu felicitări. Pr. Iordachescu - un ghid extraordinar de bine pregătit. Mulțumim!

5 Aprilie 2016
Mihail

Aș dori în mod special să spun că sunt foarte mulțumit de prestația Părintelui Roman Gabriel, ghidul care ne-a arătat și alte locuri foarte interesante în afară de cele specificate în îndrumătorul primit înainte de plecarea în pelerinaj, explicând cu lux de amănunte și mult profesionalism la fiecare loc vizitat. În mod personal îi mulțumesc și îl recomand cu căldură și altor grupuri de pelerini.

Subscribe to RSS - Buzău

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52827 - valabila pana la data 01.02.2023