Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Lavra Poceaev din Ucraina - Pelerinaje pentru suflet!

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” continuă și în această săptămână Campania “Pelerinaje pentru Suflet” cu destinațiile de pelerinaj din Ucraina cu materialul –Lavra Poceaev din Ucraina”.

Lavra Poceaev este una dintre cele mai mari lavre ale Ucrainei de astăzi. În vechea Rusie numai mănăstirile foarte mari, cu mai multe biserici, cu un numar impresionant de călugari și cu o funcționare neincetată din momentul înființării, erau numite lavre. Lavra Poceaev are astăzi aproximativ 100 de călugari și peste 200 de persoane în ascultare.

Lavra Poceaev - scurt istoric

Istoria Lavrei Poceaev a început în secolul al XIII-lea, când, câțiva călugări, goniți de invazia tataro-mongolă, au venit de pe malul raulețului Poceaev din Kiev, dând numele de Poceaev colinei pe care ulterior au zidit o manastire. În secolul al XVII-lea, localitatea care s-a dezvoltat în preajma mănăstirii a căpătat și ea același nume.

Istoria Lavrei Poceaev a fost tumultoasă, mănăstirea trecând prin zece războaie mai mari sau mai mici pe durata celor șapte secole de existență. Primul război mondial, ocuparea de către austrieci, trecerea Lavrei sub controlul Episcopului de Varșovia între 1920 și 1939, dupa ce partea de vest a regiunii Volan a devenit o parte a Poloniei. Anii 1960, cu persecuții religioase și represiuni și multe alte încercări, au clătinat poate dar nu au reușit să distrugă marea Lavra din Poceaev.

La 5 august 1990 Lavra Poceaev a celebrat 750 de ani de la întemeiere. Bisericile impunătoare, chiliile, atelierele de pictat icoane, o tipografie, un spital pentru călugari, seminarul teologic, magazinele cu obiecte bisericesti, hotelul pentru pelerini dar și grădinile și terenurile agricole fac din Lavra Poceaev un mare punct de atracție pentru creștini, un loc în care oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu.

Lavra Poceaev - Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Poceaev atrag atentia pelerinilor de la câtiva kilometri, în drumul acestora dinspre orasul Kremenetz, localitate situată la aproximativ 250 de kilometri distanță de Cernăuți în direcția nord.

Catedrala închinată Adormirii Maicii Domnului, cu dimensiuni impresionante și zugravită în alb și roz, are mai multe altare și icoane de o frumusețe rară iar pe pereții din interior sunt pictate uriașe scene biblice și scene din viața mănăstirii.

Lavra Poceaev - Icoana Maicii Domnului de pe catapeteasma

În fiecare dimineață, la ora 05:00, în catedrală se adună călugării și credincioșii care se roagă la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. După rugăciune, Icoana inconjurată de raze aurii și împodobită cu pietre prețioase, este coborâtă încet din înaltul catapetesmei pentru ca oamenii să se poată apropia de ea și închina.

Icoana a fost pictata în stil bizantin pe lemn de tei și datează din secolele X-XII. Icoana Maicii Domnului, cu o dimensiune de 30 x 40 centimetri, a ajuns la Poceaev în anul 1559, cand Mitropolitul grec Neofit efectuă o vizită la Kiev și aici a făcut un popas la contesa Goiski careia i-a dăruit Icoana în semn de mulțumire pentru găzduire.

Prima minune savarsita de Icoana a fost atestata în anul 1597, cînd fratele Annei, orb din naștere, rugându-se la Icoana și-a căpătat vederea. În semn de mulțumire Anna Goiski a dăruit Icoana și o parte din moșie Mănăstirii Poceaev.

Lavra Poceaev - Urma Maicii Domnului

 

Tot în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pochaev credincioșii se închina la Urma Maicii Domnului. Se spune că Maica Domnului s-a aratat aici într-o pară de foc în anul 1240 și că, în locul în care a pășit, a rămas pe stâncă amprenta tălpii piciorului drept. În acel loc a aparut un izvor făcător de minuni.

Urma Maicii Domnului se afla astăzi la o jumătate de metru sub nivelul podelei bisericii. Dat fiind accesul anevoios spre Urma Maicii Domnului, călugarii au brodat Urma pe un batic de mătase care este așezat mai sus de nivelul podelei, sub un frumos baldachin amenajat nu departe de intrarea în biserica.

În fiecare dimineață credincioșii au posibilitatea să se închine la Urma Maicii Domnului primind în același timp și câte un pic de apă sfințită de la izvorul Maicii Domnului. S-au facut mai multe minuni în acest loc, prima fiind datată în anul 1664 când, un țăran pe nume David Goiduc s-a spălat pe față cu apa sfințită de la acest izvor și și-a recăpătat vederea.

Lavra Poceaev - Clopotnița

Clopotnița de la Poceaev a fost construită între anii 1861 și 1869, dupa proiectul arhitectului Rastarganov. Are o înăltime de 65 de metri și poate fi văzută de la mare distanță pe colina Poceaev, care la rândul ei are 70 de metri înălțime.

Clopotnita Lavrei are mai multe etaje și este construită separat de biserică. La etajul al treilea se află clopotele turnate în anul 1886, în Rusia, în renumitele ateliere ale lui Samghin. Clopotul mare cantareste 11.5 tone, fiind considerat și el făcator de minuni. Mai sus, la etajul patru este instalat un ceas de mare precizie.

Clopotnita are, n total, un numar de 15 clopote trase cu multa dibacie de  doi călugări. Clopotele ofera celor ce vin la mănăstire un impresionant spectacol de sunet care rivalizează cu minunatele cântări bisericesti ale corului Lavrei.

Lavra Poceaev - Biserica Sfintei Treimi

La Pochaev, o altă biserica mare, Biserica Sfintei Treimi, construita la începutul secolului al XX-lea, se distinge prin iconostasul aurit si mozaicul ornamental situat deasupra ușilor de la intrare. O copie a Icoanei Sfintei Treimi realizate de Andrei Rubliov poate fi admirata in partea dreapta a usilor imparatesti.

Alte biserici din Lavra Poceaev sunt închinate Sfinților Antonie și Teodosie de la Pecerska din Kiev dar și celor doi mari Sfinți ai Poceaevului: Sfântul Amfilohie și Sfântul Iov ale căror moaște întregi stau mărturie în racle, în biserica situată sub Catedrala Adormirii Maicii Domnului.

Campania “Pelerinaje pentru Suflet” constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii. Proiectul va continua în săptămânile următoare cu prezentarea principalelor destinaţii de pelerinaj din: Ucraina, Italia, Turcia, Serbia şi România. Materialele realizate în cadrul campaniei alături de galaria foto vor fi postate şi pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, la adresa web www.centruldepelerinaj.ro

Pentru informații suplimentare despre campanie, va rugăm să contactați Mitropolia Moldovei și Bucovinei, folosind următoarele date de contact:

 

Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva”.

Adresă: B-dul Stefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași, România

Telefon: +40232/276907

E-mail: damiancostel@gmail.com,

site: www.centruldepelerinaj.ro

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024
Lavra Poceaev din Ucraina - Pelerinaje pentru suflet! | Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Eroare

Mesaj de eroare

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined în xmlsitemap_node_create_link() (linia 194 din /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.