Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Mănăstirea Bucium, cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor (19 iunie)

Manastirea Bucium

Campanie de informare derulată de Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”: Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei -  Mănăstirea Bucium, cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor (19 iunie).

 Mănăstirea se află în Iaşi, pe una dintre colinele ce înconjoară oraşul, dealul Bucium. În anul 1871, biserica Mănăstirii Bucium a fost construită ca un paraclis şi a fost sfinţită de Mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu. Dimensiunea acesteia era mult mai mică decât cea de astăzi, locaşul funcţionând ca metoc şi având hramul „Sfinţii Athonului”. Slujbele se ţineau numai ca pravilă pentru părinţii vieţuitori, deoarece credincioşii soseau aici rareori. Acest aşezământ s-a numit, până în anul 1918 „Metoh” sau „Conacul Bucium”. Dar, pentru că aici veneau uneori, pentru odihnă, mitropolitul Pimen Georgescu împreună cu alţi arhierei, a făcut ca denumirea să se schimbe în Schitul Bucium.
Acesta s-a extins considerabil, în anul 1942. Atunci, Schitul Prodromu a cumpărat de la principesa Ioana Rosetti-Roznovanu, descendentă a familiei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, moşia sa din Bucium. Moşia însuma 22 de hectare de teren, „Palatul Roznovanu din Bucium”, „Casa cu chilii pentru muncitori” „Casa de oaspeţi” şi „Atelierele de olane şi conducte din lut pentru aducţiuni”.
În anul 1948, denumirea Schitului Bucium a fost schimbată în cea de Schitul Prodromu Iaşi. Atunci, toate domeniile ce aparţineau Schitului Prodromu de la Muntele Athos au fost trecute într-o singură administraţie, la Bucium, sub tutela Mitropoliei Moldovei şi Sucevei. Astfel, Schitul Prodromu Iaşi a dobândit următoarele Schitul Zanea-Bârnova, Schitul Şorogari, Schitul Arva-Odobeşti şi Schitul Ţifeşti-Panciu. Acestea aveau în administrare vii, iar monahii se ocupau cu viticultura. În 1964, mitropolitul Iustin Moisescu a hotărât efectuarea unor modificări la biserica mănăstirii, ce ţineau de ridicarea turlei, înălţarea podului, demolarea unor magazii, amplasarea clopotniţei. Pictura bisericii a fost realizată de către pictorul Vasile Pascu, în anul 1966, în tehnica „al fresco”, după programul iconografic conform ierminiei picturii bizantine. În anul 1967 a avut loc resfinţirea bisericii, care a primit hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor Athoniţi”. În urma tuturor modificărilor, biserica se prezintă astăzi cu un plan în forma de cruce trilobată înscrisă, cu abside rotunjite, cu bolţi sprijinite pe două arcade.
În anul 1995, lângă biserică s-a construit un pangar, iar în anul 2005, tot exteriorul bisericii şi al anexelor a fost recondiţionat. Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, la Mănăstirea Bucium din Iaşi a fost zugrăvită o icoană asemănătoare cu cea de la Schitul Prodromu. Această icoană a fost realizată în atelierul Mănăstirii Bucium, fiind sfinţită în Duminica Tuturor Sfinţilor.
Prin grija Arhiepiscopiei Iaşilor, vatra schitului s-a extins, devenind o fermă viticolă pentru vin liturgic. În cadrul mânăstirii se află şi cimitirul călugărilor. În anul 1991, schitul Bucium a fost ridicat la rangul de mănăstire, formând o comunitate monastică cu 16 vieţuitori. Aici se află, în prezent, Casa Roznovanu (reşedinţă mitropolitană), un frumos parc dendrologic şi principala fermă viticolă a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Deoarece hramul mănăstirii „Sfinţii Atonului” se sărbătoreşte în ziua de „duminica a doua după Rusalii”, numită şi „Duminica Sfinţilor Români”, s-a hotărât ca această mănăstire să aibă şi hramul Sfinţilor Români.
Printre obiectele cu valoare istorică şi artistică de care dispune mănăstirea, menţionăm o cruce cu postament în filigran, provenită de la ierodiaconul Nectarie Mironescu (1910), aproximativ 1.500 cărţi de cult datând din anul 1856, precum şi câteva manuscrise ale marelui copist ieromonah, Onufrie Bratu.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/foto-video/manastirea-bucium-galer...

 

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

BANCA Transilvania
RO64BTRLEURCRT0470735501 - cont euro
RO17BTRLRONCRT0470735501 - cont Lei
PENTRU CENTRUL DE PELERINAJ

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

BT BANK
LEI: RO83BTRLRONCRT0T1F7A2101

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 59406 valabila pana la data 12.02.2026