Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Săptămâna Patimilor, Drumul Crucii - Via Dolorosa

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” vă oferă în cadrul Campaniei “Pelerinaje pentru Suflet” descrierea celor mai frumoase locuri de pelerinaj de pe harta creştinătăţii.Campania continuă cu prezentarea destinaţiilor de pelerinaj din Ţara Sfântă.

Cele mai frumoase slujbe şi procesiuni ortodoxe au loc în Ţara Sfântă în Săptămâna Patimilor. Numărul mare de arhierei, de preoţi şi miile de credincioşi participanţi în fiecare an la aceste sfinte procesiuni amplifică  emoţia fiecărei generaţii ce păşeşte împreună cu Hristos în chip tainic şi dramatic pe Drumul Crucii spre Inviere.

Duminica Floriilor
Procesiunea din duminica Floriilor rememorează intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, după ce cu o zi înainte îl înviase pe Lazăr din morţi.În fiecare an, alaiul ierarhilor şi credincioşilor merg în aceeaşi după-amiază la Betfaghe.Această localitate se află tot în apropierea Ierusalimului, cale de numai câţiva kilometri,ţinut în care a fost construită o mică biserică, chiar pe locul din care Iisus, cu o săptămână înainte de Paşti, a luat un măgăruş şi a venit spre Ierusalim însoţit de mulţime multă care cu flori şi frunze de finic în mâini cântau cu entuziasm:Osana, Fiul lui David Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!

În amintirea şi reactualizarea acelui eveniment şi astăzi mulţimile în ajunul Floriilor reconstituie acest drum începând de la biserica din Betfaghe şi traversând pe jos ţinutul Eleonului; apoi se coboară prinGrădina Ghetsimanii şi urmând drumul ce trece pe lângă Mormântul Maicii Domnului şi Biserica cu Poarta Sfântului Arhidiacon Ştefan ajung la casa în care s-a născut Maica Domnului, loc ce nu este departe de pretoriu. Sfânta Scriptură ne spune că aici exista o scăldătoare numită Vitezda şi în pridvoarele scăldătorii stătea o mulţime de bolnavi. Din când în când un înger al Domnului cobora din cer şi tulbura apa scăldătorii, iar primul bolnav care intra în apă după tulburarea apei se vindeca ori de ce boală era cuprins. Tradiţia locului ne spune că de fapt în acea scăldătoare se afla lemnul crucii pe care a fost răstignit Iisus, iar îngerul cobora la o anumită vreme tocmai pentru a spăla acest lemn şi atunci se tulbura apa şi se vindecau cei bolnavi.

SpălareaPicioarelor
De aici înainte putem consemna şi procesiunea din Joia Mare, deci ziua Cinei celei de Taină, când areloc şi procesiunea „spălării picioarelor”. Patriarhul Ierusalimului, înconjurat de doisprezece episcopi se încinge asemenea lui Iisus cu un ştergar şi spală în chip simbolic picioarele arhiereilor după modelul lui Hristos, Care a spălat picioarele ucenicilor Săi dând tuturor pildă de smerenie, slujire şi dragoste. Atmosfera creată este extrem de impresionantă. În sunetul clopotelor imense, mii de credincioşi se adună ca să asculte Evanghelia şi să înveţe din pildele şi faptele lui Hristos. De aici se porneşte spre foişorul în care a avut loc Cina cea de Taină, pe Sion, şi urmează pregătirea pentru Drumul Crucii.

Ispitele de pe Drumul Crucii
Călătoria oricărui pelerin creştin la Ierusalim începe obligatoriu pe Via Dolorosa sau Drumul Crucii. Pe  acest drum, de-o parte şi de alta a straduţei înguste care duce spre Biserica Sfântului Mormânt, arabii musulmani încearcă să-i abată de la drumul lor, invitându-i să cumpere ceva din bazar.

Cele 14 opriri de pe Via Dolorosa
Procesiunea Drumului Crucii începe în ziua de joi seara când Patriarhul Ierusalimului oficiază vecernia în biserica zidită pe locul închisorii în care a stat Iisus înainte de a fi judecat şi condamnat. La numai câţiva metri mai spre răsărit sunt zidite alte două biserici: una pe locul în care Iisus a fost judecat de Pilat, iar alta pe locul în care Iisus a fost încoronat cu spini şi locul din care Iisus a fost nevoit să poarte crucea spre Golgota. De aici se porneşte în procesiune în ziua de vineri dimineaţă spre locul răstignirii. În fruntea procesiunii merg arhiereii şi preoţii îmbrăcaţi în veşminte de doliu şi purtând o cruce mare din lemn, urmaţi de o mulţime mare de credincioşi.Cu toţii pornesc pe drumul pe care Iisus a purtat crucea, oprindu-se la fiecare din cele paisprezece staţii pentru a se citi din Sfânta Evanghelie.

În fiecare din cele paisprezece locuri (staţionări) s-a întâmplat ceva semnificativ.

Staţia întâi se află la Pretoriu - locul din care Iisus a fost judecat. La staţia a doua lui Iisus i se pune în spate crucea răstignirii pe care este silit să o poarte până la Golgota. La staţia a treia El a căzut pentru prima dată sub povara crucii, iar la staţia a patra s-a întâlnit cu Sfânta Fecioară Maria, Mama Sa. La staţia a cincia căzând Iisus a doua oară sub povara crucii, este silit un om ce venea de la ţarină pe nume Simon din Cirene să-i ducă crucea până la locul răstignirii. La staţia a şasea o credincioasă pe nume Veronica a şters pe o mahramă faţa plină de sânge a Mântuitorului şi a rămas imprimată pe ea chipul Lui. La staţia a şaptea Iisus cade din nou, iar la staţia a opta întâlneşte fiicele Ierusalimului. Din nou la staţia a noua Iisus cade şi este ridicat de soldaţi, iar la staţia a zecea este dezbrăcat de hainele sale pentru care mai târziu soldaţii au aruncat sorţii. La staţia a unsprezecea Iisus este răstignit pe cruce, iar la a doisprezecea El este înălţat între cei doi tâlhari şi străpuns cu suliţa în coasta dreaptă. La staţia a treisprezecea trupul său este pogorât de pe cruce şi la staţia a paisprezecea este uns cu miresme şi aşezat în mormânt.

Prohodul Domnului
De aici, într-o atmosferă solemnă şi tristă, cu toţii se pregătesc pentru Procesiunea Prohodului Domnului. Această procesiune are loc în seara de Vinerea Mare, în Biserica Sfântului Mormânt. Este o procesiune la cere slujeşte însuşi Patriarhul Ierusalimului, alături de mulţi arhierei şi credincioşi ortodocşi din toată lumea.Adunaţi împrejurul Pietrei Ungerii – piatra pe care a fost coborât de pe cruce şi îmbălsămat trupul Mântuitorului – cu toţii cântă prohodul Domnului. După săvârşirea cântării urmează punerea în mormânt şi sigilarea uşilor de la intrarea în capela Sfântului Mormânt. De acum urmează o noapte de profundă meditaţie şi rugăciune pentru a întâmpina marea minune a pogorârii Sfintei Lumini.
 

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

BANCA Transilvania
RO64BTRLEURCRT0470735501 - cont euro
RO17BTRLRONCRT0470735501 - cont Lei
PENTRU CENTRUL DE PELERINAJ

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

BT BANK
LEI: RO83BTRLRONCRT0T1F7A2101

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 59406 valabila pana la data 12.02.2026