Mănăstirea Mega Spileo se află localizată într-o mare peşteră, la o distanţă de zece kilometri de oraşul grecesc Kalavrita. Mănăstirea Mega Spileo, crezută de către unii a fi cea mea veche din Grecia, a fost construită în anul 362, de către doi fraţi din Tesalonic - Simeon şi Teodoros.
Construita in peretele salbatic si abrupt al unei stanci inalte de 120 de metri, manastirea domina valea; pelerinii ce ajung la aceasta manastire se pot desfata, pe langa bucuriile duhovnicesti, cu o priveliste de nedescris a vaii ce se intinde la poalele muntelui.
Alegerea locului a urmat unei mari bucurii duhovniceşti: în interiorul peşterii în care se află astăzi mănăstire, a fost descoperită o minunată icoană a Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo - Panagia Megaliospiliotissa - se crede că este lucrată de mâna Sfântului Apostol Luca, culoarea neagră a acesteia tragându-se de pe urma fumului cauzat de incendii. Icoana este făcută din mastic (un fel de plastic) şi din ceară. Aceasta icoana a fost descoperita de catre pastorita Eufrosina, in timp ce isi cauta oile pe aceste locuri abrupte. Cei doi frati din Tesalonic, afland de icoana, au pornit in cautarea ei. Afland de la Eufrosina unde se afla icoana, cei doi au hotarat sa ramana langa aceasta.
Cladirile si chiliile manastirii au fost construite in jurul unei mari pesteri. Manastirea se afla la o altitudine de peste 1000 de metri, fata de nivelul marii, pastrand cu bucurie cladirile acesteia ce se ridica pe 8 nivele. Biserica mănăstirii păstreaza nişte minunate fresce, o podea de mozaic şi o impunătoare uşă de bronz. Mănăstirea Mega Spileo poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, prăznuit, în fiecare an, la data de 15 august. Astăzi, pelerinii ce vin să se închine pe aceste sfinte meleaguri, se bucură de o mulţime de sfinte moaşte. Mulţimea moaţtelor sunt păstrate, cu mare evlavie, într-o încăpere curată şi frumos împodobită.
Preluare de pe http://www.crestinortodox.ro