Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Pelerinaj în Cipru

11 - 18 Mai 2025
Locul de plecare: 
Iaşi
Nopţi de cazare: 
7
Tip masă: 
Demipensiune
Servicii incluse: 
  • transport avion Iași – Larnaca – Iași, Compania Wizz Air, taxe de aeroport, asistenţă în aeroport la sosire şi plecare;
  • bagaj de cală de 20 kg, dimensiuni: 149 x 119 x 171 cm (înălţime + lăţime + lungime) și 1 bagaj de mână de 10 kg, dimensiuni: 40 x 30 x 20 (geantă/ rucsac) cm 
  • 7 nopţi cazare în camere duble, la hotel de 4*;
  • demipensiune (2 mese pe zi - conform programului; intrare cu cină, ieșire cu mic dejun);
  • taxa de viză pentru partea Turcă a Ciprului;
  • taxe de intrare la obiectivele din program;
  • transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului;
  • ghid local vorbitor de limba engleză;
  • preot însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj.     

 

Nu sunt incluse in pret: 
  • tips în valoare de 20 Euro de persoană (se plătește obligatoriu către însoțitorul de grup) ;
  • masa de prânz;
  • cheltuieli personale;
  • supliment de single 250 euro;
  • degustare de vin în satul Omodos – 5 euro/ pers.; 
  • asigurare medicală de călătorie.

 

 
Program: 
ZIUA 1 – duminică, mai 2025
Întâlnirea grupului la aeroportul internațional din Iași la ora 15:55 și pregătirea pentru formalitățile de îmbarcare. Deplasare din Iași la ora 18:55 cu avionul pe ruta Iași - Larnaca (aeroportul internațional „Glafcos Clerides”) cu aterizare la ora 21:25. 
Transfer cu autocarul către hotel. 
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 2 – luni, 12 mai 2025
Mic dejun. 
Pornim de-a lungul coastei de vest până la „Petra tou Romiou”, locul unde, conform mitologiei grecești, s-a născut Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii. Ne continuăm drumul către Mănăstirea Sfântului Neofit. Mănăstirea a fost ctitorită de către Sfântul Neofit în anul 1159. Aici și-a petrecut viața, trecând la Domnul în anul 1219. Biserica principală a mănăstirii a fost construită la aproximativ 200 de ani de la moartea sa și este închinată Fecioarei Maria. Un pictor celebru, Theodoros Apsevdis, s-a angajat să picteze frescele din Enkleistra. În biserica principală a mănăstirii se pot vedea icoane bizantine de o calitate artistică excepțională. Călătoria noastră continuă către Kato Paphos, unde vom vizita Biserica Chrysopolitissa, construită în secolul al XIII-lea peste ruinele celei mai mari biserici creștine timpurii de pe insulă. În interiorul complexului vom vedea Stâlpul Sf. Pavel, pe care acesta a fost biciuit. În continuare vom vizita Mozaicurile din Paphos. Aceste mozaicuri prezintă diferite scene din mitologia greacă. Timp liber in portul orașului. Ultimul obiectiv pe care îl vom vizita în Paphos sunt Mormintele Regilor. Răspândite pe o zonă vastă, aceste impresionante morminte subterane datează din secolul al IV-lea î.Hr. Sunt sculptate din piatră solidă, unele fiind decorate cu stâlpi dorici. Aceste morminte au fost folosite în primii ani ai creștinismului drept catacombe. 
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 3 – marți, 13 mai 2025
Mic dejun. 
Călătorim spre Politiko, unde vizităm Mănăstirea și Mormântul Sfântului Heraclidios și ne continuăm  traseul spre Nicosia. Aici vom vizita Catedrala Sf. Ioan, construită de Arhiepiscopul Nikiforos în 1662 pe locul fostei Abații Benedictine Lusignan a Sfântului Ioan din Bibi (Sfântul Ioan Evanghelistul). „Bibi” este o prescurtare a cuvântului arab „habibi”, care înseamnă „iubit” și se referă la Sfântul Ioan ca fiind ucenicul iubit al lui Hristos. Când Ordinul Benedictin a părăsit insula în 1426, catedrala a fost preluata de catre ortodoxi și a fost închinată Sfântului Ioan Teologul. Biserica are o singură boltă, fără cupolă, iar pereții ei lungi sunt acoperiți cu fresce, care au fost pictate în timpul păstoririi Arhiepiscopului Filotheos (1734-1759) din 1736 până în 1756. Tur ghidat în orașul vechi Nicosia în interiorul zidurilor venețiene. Tur ghidat în orașul vechi Nicosia în interiorul zidurilor venețiene. Timp liber la celebra stradă Ledra.
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 4 – miercuri, 14 mai 2025
Mic dejun. 
Mergem spre satul Peristerona, unde vom vizita biserica Agios Varnavas si Ilarionas. Această biserică, împreună cu biserica Agia Paraskevi din Yeroskipos, sunt singurele biserici cu cinci cupole din Cipru. Biserica Agios Varnavas și Ilarionas datează de la sfârșitul secolului al XI-lea - începutul secolului al XII-lea. După o scurtă pauză în piața satului, ne continuăm călătoria spre satul Kalopanagiotis. În Kalopanagiotis vom vizita Mănăstirea Ayios Ioannis Lampadistis. Biserica este inclusă pe lista oficială UNESCO pentru patrimoniul mondial. În biserică se află o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Lângă biserică este un râu care poartă o mare importanță religioasă. Sf. Pavel, în timpul vizitei în Cipru, l-a botezat în apa acestui râu pe Sf. Heraclidios, care a devenit primul episcop de Tamasos. După o scurtă pauză în piața satului, ne continuăm călătoria către Mănăstirea Kykkos, cea mai faimoasă și mai bogată mănăstire din Cipru. Fondată în 1100 și dedicată Fecioarei Maria, aici ne vom închina la una dintre cele trei icoane  atribuite Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. 
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 5 – joi, 15 mai 2025
Mic dejun. 
Pornim către centrul orașului Limassol, unde vom vizita castelul medieval, construit în secolul al XIV-lea pe locul unui castel bizantin. Ne continuăm călătoria pe drumul care trece prin plantațiile de citrice Phassouri până în parcul arheologic Curium. Curium a fost un important oraș-regat antic fondat de greci în secolul al XIV-lea î.Hr. Vom vizita Teatrul Greco Roman și Casa lui Eustolios. Casa lui Eustolios, inițial o vilă romană privată, a devenit un centru public de recreere în perioada creștină timpurie. În cele din urmă, vizităm Catedrala Curium, o biserică creștină care datează din secolul al V-lea. După acest moment părăsim Curium și ne continuăm deplasarea către zona viticolă din Limassol. După 30 de minute de mers cu mașina ajungem la unul dintre cele mai frumoase și tradiționale sate de pe insulă, satul Omodos. Aici vizităm Mănăstirea Sfintei Cruci din piața satului, unde se află o bucată din Frânghia Sfântă. Ne vom bucura de o degustare de vinuri într-una dintre cramele sătenilor înainte de a pleca la hotel. (Opțional)
Facem o scurtă oprire la satul Mosfiloti, unde ne vom închina la Sfânta Mănăstire Agia Thekla. Mănăstirea este construită în mijlocul unei văi mici, înverzite, într-un loc care oferă liniștea necesară comunității monahale care locuiesc acolo. Conform tradiției, Mănăstirea Sfânta Thekla a fost construită de Sfânta Elena în timpul vizitei ei în Cipru la începutul secolului al IV-lea d.Hr., când ea înființase și Mănăstirea Stavrovouni. Tradiția relatează că Sfânta Elena a ajuns în regiunea în care se află astăzi mănăstirea, s-a rugat lui Dumnezeu și apoi a început să curgă din pământ Apa Sfintă care a ajutat-o ​​pe ea și pe însoțitorii ei să se răcorească. Ea a construit apoi o biserică deasupra acestui loc. Izvorul de Apă Binecuvântată există și astăzi și este folosit de credincioși pentru vindecarea bolilor de piele.
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 6 – vineri, 16 mai 2025
Mic dejun. 
Astăzi vizităm partea nordica a Ciprului. La 10 minute după punctul de control Strovilia, ajungem în zona Famagusta. Vom continua drumul către Salamina, Locul Nașterii Sf. Barnaba, unde  vizităm ruinele gimnaziului antic, băile romane, Teatrul Greco Roman, precum și Biserica Sfântul Epifanie/ Ayios Epiphanios, care a fost construită în secolul al IV-lea și a servit drept biserică mitropolitană. Această biserică a fost cândva cea mai mare din Cipru dar a fost distrusă în secolul al VII-lea de către arabi. Continuăm drumul către Mănăstirea Sf. Barnaba, unde vizitam Mormântul Sf. Barnaba. Apoi vizitam orașul Famagusta. Orașul Famagusta este unul dintre cele mai frumoase de pe insulă, fiind foarte important în perioada Lusignan. După căderea Ierusalimului în mâinile otomanilor, regele Ierusalimului, a venit în Cipru. Reședința sa a fost în Famagusta, unde a dat ordin să construiască 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi. În prezent, puteți vedea ruinele câtorva dintre ele și vizita Catedrala Sf. Nicola. Vizităm Catedrala Sf. Nicola și avem timp liber în zona veche a orașului. 
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 7 – sâmbăta, 17 mai 2025
Mic dejun. 
Timp liber pentru plajă și cumpărături.
Cazare şi cină la Hotel 4*  în Larnaca
 
ZIUA 8 – duminică, 18 mai 2025
Mic dejun. 
Vom vizita biserica Sf. Lazăr construita în secolul al IX-lea peste Mormântul Sf. Lazăr. Potrivit tradiției și istoriei religioase, Sfântul Lazăr a venit în Cipru după învierea sa, de către Mântuitorul, și a devenit primul episcop de Kition (larnaca antică).
Vizităm Mănăstirea Machairas. Amplasată în uimitorii Munți Troodos, această mănăstire istorică oferă priveliști uluitoare, împrejurimi senine și un sentiment profund de liniște.
În drum spre aeroport facem o scurtă oprire la satul Kiti, unde ne vom închina la Biserică bizantină Panagia Angeloktisti.
La ora 19:00 mergem spre aeroportul internațional „Glafcos Clerides” din Larnaca. Decolare la ora 21:55 și aterizare pe aeroportul internațional din Iași la ora 00:35.
 
 
 
Acte necesare: 
Documentele necesare intrării în Cipru:
• carte de identitate valabilă sau paşaport valabil 3 luni de la data întoarcerii în ţară.
 
Condiții călătorie în Cipru:
Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe:

 

 NOTA:
  • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuză intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
  • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
  • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
  • Compania aeriană  îşi rezervă dreptul de a modifica orarul de zbor.
  • Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) 
Wizz Air bagaj de cală de 20 kg, dimensiuni: 149 x 119 x 171 cm (înălţime + lăţime + lungime) și bagaj de mână de 10 kg, dimensiuni: 40 x 30 x 20 cm.
- Deteriorarea sau pierderea bagajului nu este imputabila agentiei de turism, ci companiei aeriene. Solicitările pentru recuperarea bagajului pierdut și pentru eventualele despăgubiri se vor adresa direct companiei aeriene care a efectuat transportul 
- Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
  • Distribuția camerelor la hotel se face de către recepția acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepție, asistat de însoțitorul de grup.
  • Pentru anumite facilități din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitați recepționerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
-         Călătorul este responsabil pentru bunurile proprii (documente, bijuterii, dispozitive electronice, bani, bagaje etc.) pe tot parcursul călătoriei
  • Prezentul document constituie anexă la contractul de prestări servicii.
  • Agenția nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure.
 
Notă: În funcţie de programul festivităţilor şi al posibilităţilor de participare, din motive de securitate, se poate schimba ordinea vizitării obiectivelor pe zile, sau înlocui vizitarea unor obiective prevăzute în program.

 

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024