Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Bucureşti

Informatii generale

Bucuresti, capitala Romaniei si centrul politic, administrativ si economic al tarii, este situat in sudul tarii, pe malurile raului Dambovita, la o altitudine medie de 70-90 metri. Este cel mai mare oras al Romaniei, cu o suprafata de 227 km 2 si o populatie 1,9 milioane locuitori - de 6 ori mai mare decat cea a Iasului, al doilea oras al Romaniei.

Este situat la aproximativ 225 km de Marea Neagra, la 125 km de Muntii Carpati, la 400 km de Iasi, la 550 km de Bucovina si Maramures si la 400 km de Neamt.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din secolul al XV-lea (1459). In 1862 Bucurestiul a devenit capitala Principatelor Unite (Moldova si Tara Romaneasca), iar in 1918 capitala Romaniei Mari.

Bucurestiul se remarca prin cele peste 600 de monumente arhitecturale, istorice, religioase si artistice si prin cele peste 40 de muzee si galerii de arta permanente .

Parcurile si lacurile din jurul Bucurestiului sunt si ele un important punct de atractie: padurea si lacul Snagov (cu renumita manastire Snagov aflata pe insula din mijlocul lacului, unde se spune ca a fost ingropat domnitorul Vlad Tepes), Mogosoaia (cu palatul domnitorului Constantin Brancoveanu), lacul si manastirea Caldarusani (ctitoria voievodului Matei Basarab) sau Muzeul Satului in aer liber ( al doilea ca importanta din Europa, dupa cel de la Stockholm.

 

Obiective turistice si de pelerinaj

Palatul Parlamentului (fosta „Casa a Poporului”), aflata in centrul Bucurestiului, este o atractie turistica datorita grandorii sale: Cartea Recordurilor claseaza Palatul Parlamentului dupa Pentagon, din punct de vedere al suprafetei (333.000 m 2 ) si pe locul trei in lume ca volum (2.550.000 m 3 ).

Muzeul Curtea Veche si Curtea Domneasca este cel mai vechi complex arhitectural din capitala (secolul al XVI-lea).

Muzeul de Arta al Romaniei functioneaza in cadrul fostului Palat Regal, construit in stil neoclasic.

Muzeul National Cotroceni gazduieste exponate din secolele XVIII-XIX, fiind, in prezent, si resedinta Presedintelui Romaniei.

Catedrala Patriarhala, Palatul Patriarhal si Palatul Patriarhiei constituie un ansamblu de prima insemnatate al Bucurestilor, care-si are inceputurile in vremurile de pe la mijlocul secolului al XVII-lea, prin manastirea ctitorita in 1656 de voievodul Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658). In 1925, cand Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de Patriarhie, resedinta mitropolitana a devenit resedinta patriarhala si biserica mitropolitana a devenit Catedrala Patriarhala.

Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou , asezate intr-o frumoasa racla de argint, au fost aduse in Catedrala din satul Basarabi, de pe malul drept al Dunarii, la 13 iulie 1774, de catre mitropolitul Grigorie II (1760-1787). Sfantul Dimitrie cel Nou este patronul spiritual al orasului Bucuresti, iar ziua sa de praznuire – 27 octombrie – este, in fiecare an, prilej de mare pelerinaj al credinciosilor din intreaga tara. In dreapta pronaosului se afla mormintele patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane: Miron Cristea (+1948) si Justin Moisescu (+1986). La rasarit de altarul catedralei se afla clopotnita ridicata de voievodul Constantin Brancoveanu in 1698 si restaurata in 1956-1958, precum si coloana cu inscriptii, de forma rotunda, realizata in memoria mitropolitilor Teodosie (+1708) si Stefan al II-lea (+1738), ale caror morminte s-au aflat, initial, in acest loc. La nord de Catedrala au fost instalate in 1959, sub forma unui ansamblul numit „TROITA”, trei cruci de piatra, dintre care cea mare, provenita de la  Salatruc-Arges, dateaza din vremea domnitorului Petru Cercel (1583-1585), iar celelalte dateaza din 1617 si, respectiv, 1644.

Biserica Stravropoleos - a fost construita in 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. Din constructia initiala a incintei manastirii si hanului s-a pastrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii in stil brancovenesc.

Manastirea Cernica a fost ctitorita de vornicul Cernica Stirbei, inainte de 1608, si refacuta in repetate randuri; infatisarea actuala se datoreaza restaurarilor din secolele XIX si XX.

Implinirea menirii acestui lacas a fost aceea de a-l fi avut ca staret intre anii 1818-1850 pe cea mai luminoasa si reprezentativa personalitate bisericeasca a timpului, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica , ale carui moaste se afla in biserica manastirii. Ctitor de manastiri si biserici pentru spitale, scoli si case pentru copiii orfani, el este cititorul celor mai importante cladiri ale manastirii Cernica. Iubitor de cultura, a pus bazele unei valoroase biblioteci si a deschis o scoala de pictura bisericeasca.

Cazare Hoteluri Bucuresti | Prezentare municipiul Bucuresti | Informatii turistice

Municipiul Bucuresti are o suprafata de 228 km patrati (0.8 % din suprafata Romaniei), din care suprafata construita este de 70 % .

Orasul Bucuraesti este asezat la 44 grade 24 minute 49 secunde latitudine nordica (ca si Belgradul, Geneva, Bordeaux, Minneapolis) si 26 grade 05minute 48 secunde longitudine estica (ca si Helsinki sau Johannesburg), in sudul Romaniei la o distanta de 64 km nord de fluviul Dunare, la 100 km sud de Carpatii Orientali, si 250 km vest de Marea Neagra.

Capitala Romaniei, Bucurestiul este cel mai mare oras al tarii si principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural. Orasul este situat in S-SE tarii, pe raurile Dambovita si Colentina, la o altitudine de 60-90 m. Bucurestiul are o suprafata de 228 kmp si o populatie de peste 2 milioane. Bucurestiul este al treilea oras din regiune, din punct de vedere al numarului de locuitori, dupa Atena si Istanbul.

Bucuresti - Micul Paris - scurt istoric

Prima atestare documentara a orasului Bucuresti dateaza din 1495 ca resedinta a domnitorului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, insa istoria sa este mult mai veche. Denumirea de Bucuresti i se trage de la un taran pe nume Bucur, dar pana la sfarsitul Evului mediu nu exista nici o atestare documentara.
Dezvoltarea orasului a fost oprita de atacurile turcilor si tatarilor, inaintea secolului al XVII-lea. In anul 1698 orasul a devenit capitala Valahiei, dezvoltarea lui incepand in perioada de pace din secolul al XVIII-lea.
La inceputul secolului al IX-lea populatia orasului era de 50.000 de locuitori, ajungand la 122.000 in anul 1859. De la 639.000 de locuitori (1930) s-a ajuns in anul 1966 la 1.452.000 de locuitori.
In perioada comunista au fost inaltate constructii masive (sediile Partidului Comunist si cladirile gigantice care gazduiau lucrarile Guvernului) cu pronuntat stil sovietic, au fost proiectate parcuri si au fost extinse marile bulevarde.

Orasul Bucuresti devine capitala Romaniei in anul 1862 si este unul din primele orase luminate cu gaz.

Prima institutie de invatamant superior a fost infiintata in anul 1694 - Academia Sfantul Sava. Prima universitate a fost fondata in anul 1861, in prezent in Bucuresti existand peste 21 de institutii de invatamant superior cu peste 100.000 de studenti.

Bucurestiul obiectiv turistic

Palatul Parlamentului, edificiu colosal ridicat in "epoca de aur" a dictaturii comuniste din ordinul dictatorului Ceausescu intre 1984 si 1989, este inscris in Cartea Recordurilor Guiness pe locul II in lume dupa Pentagon - cu o suprafata desfasurata de 330.000 m2 si pe locul III ca volum, cu 2.550.000 m3. Constructia este amplasata in centrul istoric si geografic al Bucurestilor si atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Constructia, ale carei lucrari au demarat in iulie 1984, este structurata pe 6 niveluri si impartita in 21 de corpuri.

Atheneul Roman, una din cele mai reprezentative cladiri ale capitalei, a fost ridicata intre anii 1886-1888, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Arhitectura exterioara este o imbinare de stiluri: neoclasic, baroc, ionic

Din cele 40 de muzee si cele 230 de biserici sunt de remarcat Muzeul Satului, al doilea ca importanta in Europa dupa cel din Stockholm), care aduna laolalta arhitectura traditionala rurala din toata tara, Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Istorie sau bisericile din secolele 16 - 17.

Casa Poporului (Palatul Parlamentului) a fost construita pe fostul Dealul Spirii (numele unui renumit doctor din zona) dupa anii `80, are o inaltime de 84m (cuprinde 12 etaje) si o suprafata de 330.000 de metri patrati. Cartea Recordurilor Guiness inscrie constructia pe locul II in lume dupa Pentagon - cu o suprafata desfasurata de 330.000 m2 si pe locul III ca volum, cu 2.550.000 m3.
Casa Poporului s-a vrut sa fie fie resedinta presidentiei, a comitetului central al partidului comunist si al unor ministere. Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si sali de dimensiuni generoase.
Palatul cuprinde vaste holuri, coridoare lungi, nenumarate sali imense, iar cea mai mare se numese Sala Unirii, cu o inaltime de 16 m si o suprafata de 2200 metrii patrati, aici aflandu-se cel mai mare candelabru din palat, cu o greutate de trei tone si 7000 de becuri. La revolutie erau terminate numai citeva incaperi si exteriorul, dupa aceasta data au continuat lucrarile pina in 1997, cind devine Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului poate fi vizitat in fiecare zi in grupuri organizate.

Atheneul Roman Este una dintre cele mai reprezentative cladiri ale capitalei. Cladirea a fost ridicata intre anii 1886-1888, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Arhitectura exterioara este o imbinare de stiluri: neoclasic, baroc, ionic.

Opera Nationala
In Romania manifestari ale genului liric dateaza inca din secolul al XIX-lea, dar cu toate acestea Opera Romana este o constructie relativ noua (1953). Ridicata dupa planurile arhitectului Octav Doicescu, cladirea are o capacitate de 2200 locuri, la ultimul etaj se gaseste Muzeul Operei in care sunt expuse documente, fotografii, costume.
In fata cladirii se afla statuia marelui muzician George Enescu, o sculptura in bronz de Ion Jalea.

Cladirea CEC
CEC-ul ca institutie a fost infiintat in anul 1864 printr-o lege initiata de catre Alexandru Ioan Cuza. In anul 1875 s-a inceput construirea unui sediu propriu. Pe locul in care se afla azi CEC-ul se gasea atunci biserica Sf. Ioan cel Mare care a fost demolata pentru a face loc primei constructii.
Actualul sediu a fost construit dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Constructia a fost terminata in anul 1900 si de atunci CEC-ul a functionat in aceasta cladire fara a se face alte modificari notabile.

Cercul Militar National
Construita in stil neoclasic francez, cladirea a fost realizata in anul 1912 dupa planurile arhitectilor D. Maimarolu, V. Stefanescu si E. Doneaud. Fantana din fata cladirii poarta denumirea de Sarindar, dupa numele bisericii ctitorita probabil de Matei Basarab, mult mai tarziu, pe la sfarsitul secolului XVIII-lea era vestita pentru icoana Fecioarei, facatoare de minuni. Biserica a fost grav afectata de crutemurul de la 1838, ruinandu-se apoi incet.

Teatrului National Bucuresti
Impunatoarea cladire a Teatrului National a fost realizata intre anii 1967-1970, dupa proiectul unui colectiv de arhitecti coordonati de Horia Maicu, Romeo Stefan si N. Cucu.
Primele reprezentatii, de catre artisti amatori, au avut loc in Iasi in 1814 si in Bucuresti in 1818. Numarul de teatre a crescut de la 14-16, la inceputul celui de al doilea razboi mondial, la 45-50 in anii 70 si 80 si apoi la 52 in 1996.
Dupa revolutia din 1989, teatrul romanesc s-a impus prin reprezentatii de succes pe marile scene ale lumii, multumita actorilor sai de exceptie si a unei regii originale datorata unor regizori ca Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu, Tompa Gabor si Mihai Maniutiu.

Curtea Veche
Reprezinta urmele unui important centru politic si administrativ al Tarii Romanesti, aici se aflandu-se un muzeu in aer liber unde se pot vedea marile hrube din subsol, coloanele din sala Sfatului, etc.

Casa Melik
Reprezinta cea mai veche cladire civila din Bucuresti, pastrata in forma ei originala, care din 1820 a apartinut familiei Melik. In prezent adaposteste Muzeul "Th. Pallady".

Hanul lui Manuc a fost construit de marele negustor Manuc-bei in primul deceniu al sec. XIX.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

27 Septembrie 2024
Pelerin în România, 21 septembrie 2024

A fost o zi frumoasă,binecuvântată, cu multă încărcătură spirituală, credință și rugăciune. Mulțumim pentru acest pelerinaj deosebit! Doamne ajută!

9 Septembrie 2024
Pelerin în România, 08 septembrie 2024

La Sihăstria Neamț am stat afară la masă, totul a fost foarte bine pregătit, cu dragoste și sfințenie. Mulțumim din suflet,cu mult respect pentru acest hram organizat perfect și vizita la Sihla minunată!

9 Septembrie 2024
Pelerin în Georgia, 02 - 09 septembrie 2025

Doamne ajută, bucurie! Mulțumim pentru pelerinaj, a fost o binecuvântare, ne-am simțit foarte bine la toate mănăstirile alături de Sfinții Părinți și sfintele icoane vii, mari făcătoare de minuni! Am simțit raiul,Maica Domnului cu Hristos și toți sfinții mai aproape de noi! 

Subscribe to RSS - Bucureşti

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024